ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο και θαυματουργό στον κόσμο από τη δημιουργία ενός νέου ανθρώπου. Τίποτα δεν είναι πιο συγκινητικό και έντονο του να γίνονται γονείς.

1η-12η εβδομάδα

Το ταξίδι του μωρού προς τη ζωή έχει αρχίσει…

Αφού γίνει η πρώτη διάγνωση εγκυμοσύνης με τεστ β-Χοριακή, η μητέρα μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα ναυτίας που υποχωρούν προς το τέλος της 12ης εβδομάδας. Η εγκυμοσύνη διαρκεί κατά μέσο όρο 40 εβδομάδες αρχής γενομένης από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου. 

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της περιόδου αυτής είναι το αίσθημα κόπωσης, λόγω της ανόδου της στάθμης των ορμονών στο αίμα, καθώς και έντονη ευαισθησία κα πρήξιμο στο στήθος, πιθανά με αύξηση του αριθμού των φλεβών στο στήθος αλλά και στα πόδια. Επίσης, παρουσιάζεται συχνοουρία, καθώς η μήτρα που μεγαλώνει πιέζει την ουροδόχο κύστη, και δυσκοιλιότητα. 

5η εβδομάδα: Πραγματοποιείται, αν είναι δυνατόν, υπερηχογράφημα για να ελεγχθεί η κύηση (ενδομήτριος ή εξωμήτριος) και να αποκλειστεί ο κίνδυνος αποβολής. Υπάρχει 15-20% μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. 
6η εβδομάδα: Με το υπερηχογράφημα αυτό βλέπουμε το έμβρυο που έχει μήκος περίπου 2 χιλιοστά και ακούμε τους χτύπους της καρδιάς του. 
7η εβδομάδα: Αναπτύσσονται τα χέρια και τα πόδια του εμβρύου, καθώς και όλα τα όργανα όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, το έντερο, το πάγκρεας και οι βρόγχοι. 
8η εβδομάδα: Σχηματίζονται τα μάτια, η μύτη και το στόμα του εμβρύου, αναπτύσσονται τα οστά στα χέρια και πόδια και δημιουργείται ο πλακούντας που φροντίζει τη διατροφή του εμβρύου. 

9η – 12η εβδομάδα Το έμβρυο αναπτύσσεται εντυπωσιακά σε μέγεθος και σε σχηματισμό οργάνων (περίπου 5-6 cm).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του εμβρύου η μητέρα πρέπει να αποφεύγει τσιγάρο και αλκοόλ καθώς και φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γυναικολόγου της.

13η-24η εβδομάδα

Οι ναυτίες και η κούραση της μητέρας μειώνονται. Ανάμεσα στα συμπτώματα της συγκεκριμένης περιόδου περιλαμβάνονται: πόνοι στην κοιλιά, αύξηση του βάρους λόγω αυξημένης όρεξης για φαγητό, πιθανή εμφάνιση ραγάδων στο σώμα και πανάδων στο πρόσωπο. Για την ελαστικότητα της επιδερμίδας, συνίσταται η ενυδάτωση του σώματος με κάποιο ειδικό προϊόν και η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα.

13η εβδομάδα: Το έμβρυο ζυγίζει  100-200 γραμμάρια. 
16η εβδομάδα: Τα γεννητικά όργανα του εμβρύου έχουν διαμορφωθεί και με το υπερηχογράφημα γίνονται ορατά. 
19η εβδομάδα: Οι κινήσεις του εμβρύου αυξάνονται και γίνονται αντιληπτές από τη μητέρα. Τα νεφρά και το έντερο του μωρού λειτουργούν.

25η-40η εβδομάδα

Τα πιθανά συμπτώματα της περιόδου είναι: ψυχολογικές μεταπτώσεις λόγω αλλαγής ορμονών, αυξημένη τριχοφυΐα, δυσκολία στον ύπνο, αιμορροΐδες, κιρσοί στα πόδια καθώς και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Το στήθος  μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και μπορεί να εκκρίνει πρωτόγαλα, ενώ μπορεί να παρατηρηθούν συσπάσεις της μήτρας ή πόνοι στη μέση. Αν είναι περισσότερες από 4-5 την ώρα συνιστάται άμεση επικοινωνία με το γυναικολόγο σας. Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων μπορεί να εμφανιστούν δυο σοβαρές επιπλοκές, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Συστήνεται τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και εξέταση καμπύλης σακχάρου, καθώς και επίσκεψη στο γυναικολόγο σας κάθε δυο εβδομάδες. 

28η εβδομάδα: Το έμβρυο έχει μήκος περίπου 25cm. Κοιμάται πολλές ώρες, αντιλαμβάνεται ήχους, έχει μάτια λίγο ανοιχτά με βλεφαρίδες και αρκετά μαλλιά.
32η εβδομάδα: Το μήκος του είναι περίπου 30cm. Όλα τα όργανα έχουν αναπτυχθεί εκτός από τους πνεύμονες. 
36η εβδομάδα: Οι πνεύμονές του έχουν αναπτυχθεί και αρχίζει η διαδικασία της καθόδου του μέσα στην πύελο της γυναίκας που θα έχει σαν κατάληξη τον τοκετό.

40η εβδομάδα: Το όμορφο ταξίδι αναμονής φτάνει στο τέλος του. Η ομορφότερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας έχει φτάσει με η γέννηση του μωρού της.