Το Ιατρείο

Το Ιατρείο

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

 

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Στην πρώτη επίσκεψη, η οποία γίνεται μεταξύ 6ης και 8ης εβδομάδας κύησης, γίνεται το πρώτο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί αν η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτριος ή εξωμήτριος, αν είναι μονήρης, δίδυμη ή πολλαπλή, εάν ταυτίζεται η ημερολογιακή ηλικία κύησης με την υπερηχογραφική βάση της τελευταίας περιόδου και αν υπάρχουν εμβρυικοί παλμοί. Καταγράφεται το βάρος της εγκύου, η αρτηριακή πίεση και δίνονται οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και διαιτητικές και γενικότερες οδηγίες. Δίνονται απαντήσεις σε όλες τις απορίες που έχει ένα ζευγάρι γύρω από την εγκυμοσύνη.

 

ΛΗΨΗ TEST ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 Το Τεστ Παπ είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση – ανακάλυψη, την οποία και  πρέπει να πραγματοποιούν οι γυναίκες ετησίως από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Σκοπός του είναι η εντόπιση πιθανών μη φυσιολογικών ή παθολογικών κυττάρων  στον τράχηλο της μήτρας, του ιό HPV, κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μυκητιασικές μολύνσεις. 

 

Ο Γυναικολόγος με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα παρατηρεί τα τοιχώματα του κόλπου και τον τράχηλο και παίρνει δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου με την βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας. Στη συνέχεια, λαμβάνεται άλλο ένα δείγμα κυττάρων από τον ενδοτράχηλο με ένα ειδικό βουρτσάκι. Τα δύο δείγματα κυττάρων τοποθετούνται σε ειδικά γυάλινα πλακάκια και αποστέλλονται στον Κυτταρολόγο.

 

Το τελευταίο 24ωρο πριν το τεστ συστήνεται να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κολπικής κρέμας, ταμπόν καθώς και οι κολπικές πλύσεις τις προηγούμενες 48 ώρες.

 

Η νέα τεχνική συλλογής των κυττάρων του Τεστ Παπ σε υγρό είναι η Κυτταρολογία υγρής φάσεως, όπου κύτταρα από το εξωτερικό μέρος του τραχήλου και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα συλλέγονται με ένα ειδικό βουρτσάκι. Στη συνέχεια, το τελικό τμήμα της βούρτσας αποσπάται και τοποθετείται σε ένα φιαλίδιο με ειδικό υγρό και αποστέλλεται στο εργαστήριο.

 

Η Κυτταρολογία Υγρής Φάσης έχει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα:

Ø Καλύτερη εικόνα για τον κυτταρολόγο, αφού έχει στην διάθεσή του πολύ περισσότερα κύτταρα  και μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες περιπτώσεις LSIL.

Ø Το υλικό στο φιαλίδιο διατηρείται στο εργαστήριο και εάν κατά την εξέταση των κυττάρων υπάρξει ένδειξη μόλυνσης από HPV ή αμφιλεγόμενη ατυπία, λόγω πιθανής φλεγμονής από ιό, γίνεται αναζήτηση του HPV-DNA στο εργαστήριο και διευκρινίζεται το πρόβλημα, χωρίς επενεξέταση και λήψη νέου υλικού.

 

 

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΣΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ – ΑΠΛΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Πρόκειται για μία απεικονιστική εξέταση με την οποία ελέγχουμε την ανατομία της μήτρας και των ωοθηκών χρησιμοποιώντας ένα πομποδέκτη, που εκπέμπει υπέρηχους. Καθώς αυτοί αντανακλώνται από τα έσω γεννητικά όργανα, επιστρέφουν στην κάμερα, αναλύονται από υπολογιστή και δίνουν στην οθόνη την εικόνα της μήτρας και των ωοθηκών.

Στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ένας πομποδέκτης τοποθετείται κολπικά, φθάνει σε μικρή απόσταση από τη μήτρα και τις ωοθήκες και τις απεικονίζει με ευκρίνεια. Το κοιλιακό υπερηχογράφημα πραγματοποιείται με γεμάτη ουροδόχο κύστη και ο πομποδέκτης τοποθετείται εξωτερικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς και εφαρμόζεται συνήθως σε νεαρές κοπέλες που δεν έχουν ακόμη σεξουαλική δραστηριότητα.

Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται μεταξύ 10ης-14ης μέρας του κύκλου, όταν κάνουμε έλεγχο ωορρηξίας, για να αξιολογήσουμε την προοδευτική ωρίμανση του κυρίαρχου ωοθυλακίου και την ποιότητα του ενδομητρίου. Σε περίπτωση ύποπτης αιμορραγίας, με υποψία ενδομητρικού πολύποδα, συνιστάται να γίνεται μετά το τέλος της περιόδου.

Ο ρόλος του υπερήχου στη διάγνωση παθολογικών γυναικολογικών καταστάσεων αφορά στα ακόλουθα:

  • Ινομυώματα μήτρας και τραχήλου
  • Δυσπλασίες
  • Ενδομητρικοί και ενδοτραχηλικοί πολύποδες
  • Κύστεις ωοθηκών
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Παρακολούθηση ωορρηξίας
  • Πυελική φλεγμονή-σαλπιγγικές συμφύσεις-υγρό στην πύελο
  • Υδροσάλπιγγα
  • Εξωμήτριος κύηση

 

Ο ρόλος του υπερήχου στη μαιευτική αφορά στα ακόλουθα:

  • Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης πιστοποιεί την εγκυμοσύνη. Μετά τις 6 εβδομάδες αναγνωρίζεται ο σάκος κύησης και μετράται το έμβρυο, ενώ μετά τις 7 εβδομάδες ακούγεται και η καρδιά του. Επίσης, αναγνωρίζεται η πολύδυμη κύηση και η τυχόν αποκόλληση πλακούντα.
  • Αξιολογείται το μήκους τραχήλου-ανεπάρκειας τραχήλου και εκτιμάται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού
  • Αξιολογείται η παθολογική θέση πλακούντα.

Το κοιλιακό μαιευτικό υπερηχογράφημα προτιμάται στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης, όπου η μήτρα έχει πια μεγαλώσει και έχει βγει εκτός της πυέλου, για σωστή παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

 

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΨΙΕΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Με το κολποσκόπιο ελέγχεται ο τράχηλος, ο κόλπος και το αιδοίο λεπτομερώς. Χρησιμοποιούνται ειδικά διαλύματα που βάφουν διαφορετικά τις ύποπτες περιοχές και είναι πιθανό ο γιατρός να πάρει ιστό για βιοψία, διαδικασία η οποία είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.

 

 

 

Η κολποσκόπηση ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Μετά από παθολογικό Τεστ Παπανικολάου που έδειξε υποψία διηθητικού καρκίνου, ελαφρά, μέτρια ή σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη
  • Μετά από 2 συνεχόμενα Τεστ Παπανικολάου, με διαφορά 4-6 μηνών, που έδειξαν άτυπα κύτταρα πλακώδους επιθηλίου (ASUS)
  • Σε περίπτωση παθολογικού τραχήλου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Τεστ Παπανικολάου
  • Σε γυναίκες με ύποπτα συμπτώματα, όπως αίμα μετά από επαφή ή στη μέση του κύκλου
  • Σε γυναίκες με πολλαπλά κονδυλώματα αιδοίου, πρωκτού, γεγονός που δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον ιό HPV
  • Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για προκαρκινικές αλλοιώσεις


 

Χρειάζεται πάντα να γίνει βιοψία;

Αν κατά τον κολποσκοπικό έλεγχο διαπιστωθεί σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη απαιτείται να πάρουμε βιοψίες και μάλιστα πολλαπλές. Η βιοψία είναι ανώδυνη σαν ένα μικρό «τσίμπημα». Τα αποτελέσματα της βιοψίας βγαίνουν συνήθως σε 1 εβδομάδα. Aν η βλάβη είναι ελαφρού βαθμού, τότε δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία παρά μόνο παρακολούθηση ανά 6μηνο με Τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση. Αν όμως επιβεβαιωθεί η υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλικαή βλάβη ακολουθείται χειρουργική αντιμετώπιση, με αφαίρεση ή καταστροφή της παθολογικής περιοχής.

 

ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων ή διαθερμοπηξία καταστρέφει αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Συνίσταται σε κονδυλώματα μέχρι 5 εκ.  Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και η διαδικασία είναι αναίμακτη,  σε μία συνεδρία. Απαιτείται τοπική αναισθησία.

Ο καυτηριασμός των κονδυλωμάτων συστήνεται να γίνεται αμέσως μετά τον εντοπισμό τους, αφού όσο πιο μικρές και καινούριες είναι οι βλάβες τόσο πιο εύκολα και γρήγορα αντιμετωπίζονται. Στο ιατρείο γίνεται είτε καυτηριασμός με διαθερμία, η οποία χρειάζεται τοπική αναισθησία, είτε εξάχνωση με κρυοπηξία, χωρίς χρήση αναισθητικού.

Η πλήρης εκρίζωση του HPV είναι αδύνατη και κανείς παραμένει φορέας. Ωστόσο καλό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας, ώστε ο ιός HPV να παραμένει αδρανής και να μην ξαναεμφανίσετε κονδυλώματα. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν τα κονδυλώματα είναι μέσα σε 3 μήνες μετά τον καυτηριασμό.

 

ΨΗΛΑΦΙΣΗ ΜΑΣΤΩΝ