Προληπτικός Έλεγχος ανά ηλικία
Απαραίτητες εξετάσεις στην δεκαετία των 20
Μετά τα 20 οι επισκέψεις σου στο γυναικολόγο πρέπει να γίνονται τακτικές. Άλλοτε στο ιατρείο του θα σε οδηγούν τα γυναικολογικά προβλήματα, άλλοτε τα θέματα αντισύλληψης και γονιμότητας και άλλοτε ο προληπτικός έλεγχος. Δες ποια είναι τα θέματα που οδηγούν πιο συχνά τις γυναίκες στο γυναικολόγο, ανάλογα με την ηλικιακή δεκαετία που διανύουν.
Οι εξετάσεις που πρέπει να εκτελούνται σε αυτή την ηλικία είναι οι εξής:
-
Τεστ ΠΑΠ:
Γίνεται λήψη του τεστ ΠΑΠ από την είσοδο του τραχήλου της μήτρας το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο. Η μόνη ενόχληση που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα είναι κατά την ανεύρεση του τραχήλου, που διαρκεί όμως λιγότερο από μια στιγμή.
-
Ψηλάφιση Μαστών
-
Κολποσκόπηση:
Με το κολποσκόπιο ελέγχεται ο τράχηλος, ο κόλπος και το αιδοίο λεπτομερώς. Χρησιμοποιούνται ειδικά διαλύματα που βάφουν διαφορετικά τις ύποπτες περιοχές και είναι πιθανό ο γιατρός να πάρει ιστό για βιοψία, διαδικασία η οποία είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.
Η κολποσκόπηση ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Μετά από παθολογικό Τεστ Παπανικολάου που έδειξε υποψία διηθητικού καρκίνου, ελαφρά, μέτρια ή σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη
- Μετά από 2 συνεχόμενα Τεστ Παπανικολάου, με διαφορά 4-6 μηνών, που έδειξαν άτυπα κύτταρα πλακώδους επιθηλίου (ASUS)
- Σε περίπτωση παθολογικού τραχήλου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Τεστ Παπανικολάου
- Σε γυναίκες με ύποπτα συμπτώματα, όπως αίμα μετά από επαφή ή στη μέση του κύκλου
- Σε γυναίκες με πολλαπλά κονδυλώματα αιδοίου, πρωκτού, γεγονός που δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον ιό HPV
- Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για προκαρκινικές αλλοιώσεις
Χρειάζεται πάντα να γίνει βιοψία;
Αν κατά τον κολποσκοπικό έλεγχο διαπιστωθεί σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη απαιτείται να πάρουμε βιοψίες και μάλιστα πολλαπλές. Η βιοψία είναι ανώδυνη σαν ένα μικρό «τσίμπημα». Τα αποτελέσματα της βιοψίας βγαίνουν συνήθως σε 1 εβδομάδα. Aν η βλάβη είναι ελαφρού βαθμού, τότε δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία παρά μόνο παρακολούθηση ανά 6μηνο με Τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση. Αν όμως επιβεβαιωθεί η υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλικαή βλάβη ακολουθείται χειρουργική αντιμετώπιση, με αφαίρεση ή καταστροφή της παθολογικής περιοχής.
Οι μέθοδοι αφαίρεσης είναι:
- Κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας
- Οι μέθοδοι αφαίρεσης προτιμούνται στις υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (CIN 2-3), γιατί έχουν μικρή τάση υποστροφής και σημαντικό κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο τραχήλου στο μέλλον. Οι μέθοδοι αφαίρεσης έχουν το πλεονέκτημα της μετεγχειρητικής εξέτασης του ιστού στο μικροσκόπιο.
Οι μέθοδοι καταστροφής είναι:
- Εξάχνωση με Laser
- Κρυοπηξία
-
Η κρυοπηξία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής παλαιότερα, τώρα ωστόσο τείνει να καταργηθεί. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχουμε αποκλείσει με βιοψία την πιθανότητα σοβαρότερης βλάβης ή διηθητικού καρκίνου.
- Κωνοειδής εκτομή με Laser
- Κωνοειδής εκτομή με βελόνα διαθερμίας
- Kωνοειδής εκτομή με νυστέρι
-
Υπερηχογράφημα:
Η εξέταση συνεχίζεται με την υπερηχογραφική απεικόνιση των έσω γενετικών οργάνων. Με τον υπέρηχο μετράμε τον όγκο της μήτρας, ο οποίος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και σύμφωνα με το ιστορικό. Παρατηρούμε την υφή και τη σύστασή της για την ανεύρεση τυχόν παθολογιών (ινομυώματα, πολύποδες κ.α.), καθώς και την ανατομία της για τυχόν ανωμαλίες (δίδελφος, δίκερος μήτρα, κ.α.).
Απαραίτητες εξετάσεις στην δεκαετία των 30
Οι εξετάσεις που πρέπει να εκτελούνται σε αυτή την ηλικία είναι οι εξής:
-
Τεστ ΠΑΠ
-
Κολποσκόπηση
-
Υπερηχογράφημα
-
Ψηλάφιση
-
Υπέρηχος Μαστών
Απαραίτητες εξετάσεις στην δεκαετία των 40
Οι εξετάσεις που πρέπει να εκτελούνται σε αυτή την ηλικία είναι οι εξής:
-
Τεστ ΠΑΠ
-
Κολποσκόπηση
-
Υπερηχογράφημα
-
Ψηλάφιση
-
Μαστογραφία
-
Υπέρηχος Μαστών